Gıda alerjiniz ve intoleransınız var ise, gitmesin platformunu kullanırken çok dikkatli olmalısın!
Mutlaka alışveriş yapığın kişi ile bu konuyu konuşmanı ve teslim alacağın yiyeceğin içeriklerini öğrenmeni tavsiye ediyoruz.
Yiyeceklerin güvenliği konusunda sorumluluklarımızı çok ciddiye alıyoruz.
Alerjenler konusu çok ciddi ve önemli bir konu. Kullanıcılarımızı bu konuda sürekli uyarmak ve dikkatli olmaları konusunda dikkatlerini çekmek bizim önemli bir sorumluluğumuz.
Gıda alerjisi neden önemlidir?
Alerjik reaksiyonlar insanların önemli derecede hastalanmasına ve hatta bazı durumlarda ölümlere bile neden olabilir. Ancak gıda alerjisinin bir tedavisi yoktur. Bir kişinin hasta olmamasının tek yolu, alerjik olduğu yiyecekleri kesinlikle yememektir.
"gitmesin"de üyeler yiyecek içerikleri ile ilgili size bilgi vermek zorundadırlar. İçerik bilgisi alamadığınız yiyeceği almamalısınız.
14 Alerjen
İçerik olarak kullanıldıkları zaman belirtilmesi gereken 14 ana alerjen vardır. Aşağıdaki listede bu alerjenler ve bunların bulunabilecekleri bazı yiyecekler örneklerle verilmiştir.
Kereviz, kereviz sapları, yaprakları, tohumları ve sapları bu kapsama dahildir. Yemeklerde, çorbalarda, salatalarda bulunabilir.
Gluten içeren tahıllar, Buğday (Kılçıksız buğday ve Horasan buğdayı/Kamut gibi),çavdar, arpa ve yulaflar. Genellikle kabartma tozu, hamur, ekmek kırıntıları, ekmek, kekler, kuskus, et ürünleri, makarna, hamur tatlıları, çorbalar ve bulamaç gibi un içeren ve un serpilen diğer yiyeceklerde bulunur. Tahılın beyan edilmesi gerekecektir. Ancak bunda glüten olup olmadığını bildirmek sizin tercihinizdir.
Kabuklular, Yengeç, ıstakoz, iri karides ve deniz tekesi gibi kabuklular bu başlıkta yer alır. Genellikle Tayland körilerinde veya salatalarında kullanılan karides ezmesinde bulunur.
Yumurtalar, Genellikle kek, bazı et ürünleri, mayonez, kremalar, makarnalar, kış, soslar ve üzerine yumurta sürülmüş veya üzeri yumurtayla kaplanmış ürünlerde bulunur.
Balık, Genellikle balık soslarında, pizzalarda, çeşnilerde, salata soslarında, bulyon tabletlerinde bulunur.
Acı bakla, Bu, acı bakla tohumlarını ve ununu içerir ve bazı ekmek, pasta ve makarna türlerinde bulunur.
Süt, Bu, tereyağında, peynirde, kaymakta, süt tozunda ve yoğurtta bulunur. Genellikle sütlü sosla kaplanmış yiyeceklerde, hazır çorbalarda ve soslarda bulunur.
Yumuşakçalar, Midye, salyangoz, kalamar ve deniz salyangozu gibi. Genellikle istiridye sosunda veya balık buğulamalarda bir malzeme olarak bulunur.
Hardal, Sıvı hardal, hardal tozu ve hardal tohumları. Genellikle ekmeklerde, körilerde, et ürünlerinde, salata soslarında, soslarda ve çorbalarda bulunur.
Kabuklu Yemişler, Badem, fındık, ceviz, kaju, pikan cevizi, Brezilya fındığı, Antep fıstığı, Macadamia veya Avustralya fındığı. Bunlar ekmeklerde, bisküvilerde, krakerlerde, tatlılarda, dondurmalarda, marzipanda (badem ezmesi), fındık yağlarında ve soslarda bulunur. Çekilmiş, ezilmiş ya da kırılmış bademler, genellikle köriler ya da tava kızartmaları gibi Asya yemeklerinde kullanılır.
Yer fıstığı, Bisküvilerde, keklerde, körilerde, tatlılarda ve mesela Satay soslarında bulunur. Yer fıstığı yağı ve yer fıstığı ununda da bulunur.
Susam, Bu, ekmek, galeta, humus, susam yağı ve tahinde (susam ezmesi) bulunur.
Soya, Bu, tofu, olgunlaşmamış soya fasulyesi, miso ezmesi, dokulu soya proteini, soya unu veya soya peynirinde bulunur. Genellikle tatlılarda, dondurmada, et ürünlerinde, soslarda ve vejetaryen ürünlerinde kullanılır.
Kükürt dioksit, Bu genellikle kurutulmuş meyvelerde, et ürünlerinde, alkolsüz içeceklerde, sebzelerde koruyucu olarak ve ayrıca şarap ile birada kullanılır.
Kaynaklar:
https://www.aid.org.tr/hastaliklar/alerji/alerjenler/
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2011/12/20111229M3-7-1.pdf
www.food.gov.uk/allergen-resources